HTML Nedir? Nasıl Kullanılır? HTML Etiketleri Nelerdir?

yazılım 13 Kasım 2023, 23:29
Merhaba, bu yazıda HTML Nedir sorusuna yanıt verecek, html’in tarihini öğrenecek ve başlıca kullanılan Html etiketlerine değineceğiz.

HTML Nedir? Ne Zaman Bulundu?

HTML, CERN’de müteahhit olarak çalışan Tim Berners-Lee tarafından 80’li yıllarda geliştirilen, 90’lı yıllarda ise adının konduğu bir web standartıdır.

Tim Berners-Lee aynı zamanda açılımı World Wide Web Consortium olan W3C‘nin de kurucusudur.

HTML (Hyper Text Markup Language) internet üzerinde web sayfası oluşturmak için kullanılan bir betik dilidir.

HTML Nasıl Kullanılır?

HTML dosyalarının aktarımı için HTTP (Hyper Text Transfer Protocol) kullanılır. Bir HTML dosyası bir text dosyası olmakla beraber markup tags (işaretlenmiş etiketler) içerir.

Markup Tag’ler web tarayıcınıza sayfanın nasıl gösterileceğini belirtir. HTML dosyaları sunucu bilgisayarın sabit diskinde .html ya da .htm uzantısı ile saklanır.

Bir HTML dosyası Dreamviewer (VSCode)gibi programlarla oluşturulabileceği gibi basit bir Metin Editörü (Notepad) ile de oluşturulabilir.

Bir siteye girdiğimiz zaman bize görüntülenen ilk sayfa index.html, index.htm, index.asp, index.php ya da default.htm dosyalarından birisidir.

index.* dosyaları UNIX ve benzeri sunucu sistemler, default.htm dosyası da WinNT ya da türevi sistemler için giriş sayfası niteliğindedir.

Tabi sistem ayarları değiştirilerek bu isimler değiştirilebilir ama bu gerekmemektedir.

HTML ile Merhaba Dünya

Bu örneği ben Windows kullandığınızı varsayarak anlatacağım. Mac’te de benzer şekilde bir HTML dosyası oluşturabilirsiniz.

Windows’da Notepad’i açın ve aşağıda yazanları içine kopyalayın.

<!DOCTYPE html>
<html>
 <head>
  <title>Merhaba Dünya</title>
 </head>
 <body>
  <b>Merhaba Dünya!</b> Bu benim ilk HTML sayfam
 </body>
</html>

Farklı Kaydet’i seçip dosyayı kaydedin. Kaydederken önemli olan Kayıt Türü’nü Tüm dosyalar olarak seçin ve index.htm olarak dosyayı kayıt edin.

farkli-kaydet

Oluşturduğunuz dosyayı çift tıklayarak açtığınızda ilk HTML dosyanızı görüntülüyor olacaksınız.

Örnekte yazdıklarımızın Anlamı

HTML’in bir etiket dili olduğunu söylemiştik. <!DOCTYPE html> DOCTYPE bildirimi belge türünü tanımlar. Bu örneğimizde HTML 5 olarak belge türünü tanımladık. İkinci satırdaki <html> etiketi bir HTML dosyası oluşturulacağını belirtmektedir ve bu etiket sayfanın sonunda </html> etiketi ile sonlandırılmıştır. Yani bu iki etiket arasında kalan etiketler HTML dosyası olarak işlenecektir.

<head> … </head> etiketi arasında kalan kısımda Başlık Bilgilerini (Title, Javascript dosyaları, Css dosyaları bu bölümde sisteme belirtilir. Javascript ve CSS dosyalarını daha sonra göreceğiz) içerir. Başlık bilgilerini dosyayı açtığımızda görmeyiz.

<title> … </title> etiketi arasında kalan kısıma yazdıklarınız Tarayıcı penceresinin en üstünde görüntülenir.

<body> … </body> etiketi arasında kalan kısım, tarayıcıda görüntülenecek olan bölümdür. Bu bölüme yazdıklarımız HTML dosyalarımızın görünen kısmıdır.

<b> … </b> etiketi arasında kalan kısımda bir yazı yazmışsanız. İlgili bölümü koyu (Bold) olarak gösterir. Bunun gibi diğer etiketleri daha sonra anlatacağız.